Modlitba za Owena Meanyho

Napsat knihu, která zaujme stejnou měrou trhovce, disidenta nebo profesora literatury, je bezesporu umění. A když se k tomu přidá komerční úspěch prodeje téměř po celém světě, je nezbytné se nechat unášet krásou vyprávěného. To jsou knihy Johna Irvinga.

O nepřirozeně malém a prazvláštně nadaném chlapci Owenu Meanym vypráví jeho spolužák a přítel z dětství John Wheelwright. S ním prožívá dobu dospívání, léta vysokoškolských studií i proces směřování k víře, která Owena přivede k obětování vlastního života. Kniha zaujme i otevřenou kritikou Spojených států na jejich politiku i postupy ve Vietnamské válce. Dozvíte se spoustu historických podrobností z novodobých dějin USA. Tradiční a irvingovské na Modlitbě za Owena Meanyho je to, jak různě střídá časové období a reprospektivní vyprávění prokládá událostmi ze současnosti, které jsou právě onou minulostí ovlivněné.

 

 

Z knihy jsem cítil ten neobyčejný zážitek, který jsem při čtení i po něm měl. Byl to zásah. Patří ke knihám, u kterých nechci, aby skončily. Nasměrovala mě a nenápadně svými myšlenkami stále pomáhá, posouvá. Mám ji v sobě zkopírovanou, a kdykoliv mohu začít znovu číst.

Příspěvek byl publikován v rubrice Blog, Kniha na mém nočním stolku. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments