Městská knihovna Blansko bilancuje

První týdny nového roku vybízejí k ohlédnutí se za rokem předchozím. Podobně je tomu i v případě Městské knihovny Blansko, jejímž základním posláním, globálně řečeno, je poskytování knihovnických a informačních služeb.

Hodí se na tomto místě uveřejnit některé údaje z počítačového systému knihovny, jež vypovídají o tom, které tituly patřily mezi více než dvěma tisíci aktivních čtenářů k nejoblíbenějším.

V hudebním oddělení se nejčastěji půjčovalo CD od skupiny Kelly Family Growin´ Up, v podstatě stejnému zájmu se těšilo LP od Jamese Browna Best of James Brown a pomyslnou třetí příčku v žebříčku nejpůjčovanějších titulů obsadila zpěvačka Norah Jones s cédéčkem Not too late.

Dětští čtenáři si nejraději vybírali kreslené komixy v následujícím pořadí: Čtyřlístek (obrovský náskok), Turtles a Kačer Donald. Z vlastních knižních publikací zaujaly první tři místa Harry Potter a relikvie smrti od Joanne Rowlingové, Staré řecké báje a pověsti Eduarda Petišky a Saint – Exupéryho Malý princ.

Mezi dospělými se největší pozorností může pochlubit „klasika“. Dá se předpokládat, že zásluhu na tom má zejména školní povinná četba. Nejvíce se četly Povídky malostranské od Jana Nerudy, Na západní frontě klid od Ericha Marii Remarqua a Bylo nás pět Karla Poláčka. Moderní a oddychová próza docela „ostrouhaly“.

Studovna a čítárna knihovny je zaplněna čtenáři takřka „od rána do večera“. V uplynulém roce zde návštěvníci listovali nejčastěji v časopisech Instinkt, Vlasta a Svět motorů.

Z cizojazyčného oddělení si čtenáři domů ponejvíce odnášeli učebnici němčiny Německy bez učitele od Augustina Lukáše, Robina Hooda v anglickém originále od Stephena Colbourna a knihu Susan Hillové The woman in black.

Velmi zajímavá jsou i čísla, která udávají absolutní počet vypůjčených titulů. První tři příčky zaujaly ženy: s šesti sty jednadevadesáti tituly na prvním, s pěti sty osmašedesáti tituly na druhém a pěti sty třiačtyřiceti tituly na třetím místě.

Zajímavé, potěšující a zároveň zavazující údaje jsou pro všechny pracovníky knihovny výzvou pro nadcházející léta.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments