Život snů a skutečnosti

Ing. Miroslav Zikmund – jméno člověka, kterého snad není ani potřeba blíže představovat. Přesto nám dovolte pár řádky připomenout osobnost tohoto legendárního českého cestovatele a spisovatele, který dnes, 14. února 2014, slaví 95 let svého života.

Plzeňský rodák vystudoval Vysokou obchodní školu a v letech 1947 – 1950 podnikl společně se svým kamarádem Ing. Jiřím Hanzelkou první cestu do Afriky a Jižní Ameriky. Cestovali vozem Tatra 87; rozhlasem bylo odvysíláno na 700 reportáží; udělali nesčetně fotografií a natočili velké množství filmového materiálu, jehož dokumentární cena je značná.

Na další cesty si nechali speciálně upravit nákladní vozy Tatra 805. Byli první, kteří projeli napříč Afrikou a přivezli československou vlajku na vrchol Kilimandžára. V té době také přemýšleli o emigraci, ale nakonec se domů přece jenom vrátili.

V roce 1968, po okupaci, vyloučili Miroslava Zikmunda z Klubu spisovatelů. Konec byl i s cestováním, a tak se rozhodl putovat alespoň do minulosti po svých předcích. Dostal se až do roku 1629 a jeho rodokmen zaplnil úctyhodných 18000 stran.

Po sametové revoluci se s Jiřím Hanzelkou opět vydali na další cesty – od Ruska přes Austrálii, až po Nový Zéland.

Městská knihovna Blansko připravila v letech 2011 – 2012 cestopisné putování a besedy pro děti z regionu Blansko, kdy jim odměnou bylo osobní setkání s Miroslavem Zikmundem ve Zlíně.

Včera, tj. 13. února 2014, se Miroslav Zikmund stal čestným doktorem Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Vysoká škola mu titul doctor honoris causa udělila za jeho přínos pro rozvoj vědomostí o světě a za pevné postoje proti normalizaci. Slavnostní akt byl spojen také s oslavou Zikmundových narozenin – titul je pro dobrodruha jistě dárkem nejcennějším a nejhodnotnějším. Jak sám prohlásil, jde o třetí největší událost jeho života: „První byl nocleh na Cheopsově pyramidě, druhým výbuch sopky, kterou jsme křtili v Kongu, a třetí je tato úžasná pocta, o které se mi nikdy ani nesnilo.“

Městská knihovna Blansko se alespoň tímto připojuje k řadě gratulantů a přeje Ing. Miroslavu Zikmundovi minimálně tolik vitality, kolik jí rozdával doposud.

Setkání s Miroslavem Zikmundem Setkání s Miroslavem Zikmundem Setkání s Miroslavem Zikmundem Setkání s Miroslavem Zikmundem Setkání s Miroslavem Zikmundem Setkání s Miroslavem Zikmundem Setkání s Miroslavem Zikmundem

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments