REGIONALIA – šikovný pomocník při hledání informací

Jistě se již mnohým z nás stalo, že jsme při hledání určitého naučného textu museli v komoře či na půdě prolistovat hromadu sborníků a časopisů metodou „někde to tu určitě bylo“. V následujících řádcích si ukážeme alternativu, která by mohla být zajímavá nejen pro badatele, ale i studenty a širokou veřejnost.

Při pátrání po nějaké historické či vlastivědné zajímavosti je možné postupovat mnoha způsoby. Jedním z nich je i rychlá orientace v regionální literatuře, tedy vyhledání relevantních článků ve sbornících a dalších publikacích vydávaných v dané oblasti. Za tímto účelem byla v roce 2012 s podporou Městské knihovny Blansko spuštěna na privátním webovém serveru www.davar.cz stránka REGIONALIA, která v přehledné formě nabízí obsahy několika nejvýznamnějších regionálních periodik.

Jak tedy stránka REGIONALIA funguje? Vyhledávání informací na ní je velmi jednoduché a využívá pouze vestavěné funkce hledání webového prohlížeče (obvykle Ctrl-F). Tak jsou údaje přístupné doslova každému zájemci o historii našeho regionu, od mládeže až po seniory. Během několika minut je možné zjistit, zda se v některém z evidovaných periodik hledané slovo či jméno nachází v názvu článku či nikoliv. Potom se stačí obrátit na pracovníka knihovny s žádostí o vyhledání příslušného čísla sborníku či časopisu a následně se ve studovně ponořit do čtení. Jednoduché, že?

Práce na doplňování obsahů sborníků a časopisů neustále pokračují. V současné době je kompletně zpracován obsah Sborníku Muzea Blansko (ročníky 1969 až 2012) a obsah Vlastivědných zpráv z Adamova a okolí (ročníky 1952 až 1972). Vzhledem k velkému rozsahu je postupně doplňován obsah Vlastivědného věstníku moravského (aktuálně jsou hotové ročníky 1961 až 1995).

Webová stránka REGIONALIA se nachází na adrese www.davar.cz/regionalia, resp. www.knihovnablansko.cz.

David Varner

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments