Kdo otrávil Mozarta?

Mozart a SalieriA byl Wolfgang Amadeus Mozart skutečně otráven? Mozart se celý život snažil získat místo na jakémkoli šlechtickém dvoře, přičemž jeho velikost nebyla rozhodující. Přál si mít stálé místo a tím stálý plat. Ovšem, jak sám napsal otci, věděl, že na místo dvorního a placeného skladatele ve Vídni nemá sebemenší nárok. Pro Mozarta, žijícího v neustálé naději, se zhroutil svět tehdy, když na trůn nastupující Leopold II. dal jasně najevo, že ho hudba naprosto nezajímá. A právě v těchto dnech pomohl Mozartovi Antonio Salieri. Jako klíčová osobnost ve veřejném koncertním životě ve Vídni zařídil Mozartovi vystupování na důležitých místech a prosadil, aby byly jeho skladby hrány i v rámci jiných koncertů.

V Mozartově opeře Kouzelná flétna, kterou Salieri velmi chválil, se zpívá o zednářství se sympatiemi, s úctou a s trochou dobromyslného humoru. Libretista této opery chtěl publikum seznámit s ideály zednářství, tedy s odvahou, láskou a bratrstvím. Většina zednářů byla operou nadšena, ale našli se někteří, kteří byli touto otevřeností naprosto šokováni. A tak zda měli právě svobodní zednáři v Mozartově smrti také namočené prsty, jsou dnes pouze a jenom dohady.

Mozart a Salieri – téma opředené množstvím legend a snad i nesmyslů, které se však staly průběhem času „pravdivými“.

O životě, díle a smrti geniálního Amadea, stejně jako o neméně dokonalém Salierim, bude 21. února 2014 besedovat odborník na slovo vzatý, prof. PhDr. MgA. Miloš Štědroň, CSc.

Přijďte si poslechnout jistě zajímavou přednášku o tom, jak to bylo (snad) doopravdy. Akce se koná od 18 hodin v dětském oddělení Městské knihovny Blansko.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Hudební oddělení, Kalendář. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments