Česká fotografie 20. století

I když bych si přál, aby stále ležela na mém nočním stolku, z finančních důvodů to není možné. A potom, nemohu mít každou knihu, která se mi líbí. Přesto během několika večerů, kdy jsem si ji půjčil, jsem nasál všechny zásadní trendy minulé a současné české fotografie. Dojem je strhující , ohromující, fantastický…

Co jméno, to kvalita. Alfons Mucha (což mě překvapilo, znám jej pouze jako malíře), František Drtikol, Karel Teige, Běla Kolářová, Václav Jirásek, Jiří David, Jindřich Štrait, Jan Saudek a mnoho dalších dokazuje, že v okamžiku, kdy fotografie vyšla ze svého uzavřeného ghetta, stala se jednou z dominant současného umění. S překvapením zjišťuji, že tak malý národ, jakým jsou Češi, se může pochlubit tolika talentovanými a originálními fotografy.

Současně však přicházejí i problémy, se kterými se soudobá fotografie v důsledku nedávné digitalizace a rozmachu nových médií vyrovnává. Především s množstvím, které právě díky digitálnímu způsobu práce nesmírně nabylo na objemu. Je nucena hledat nová témata, řešit vzájemný vztah obsahu a formy, vztah reality a fikce.

Kniha obsahuje 517 reprodukcí, jež zahrnují jak mnohokrát viděné nejvýznamnější fotografie, tak i práce, které byly dlouho zapomenuty, anebo dosud vůbec nebyly publikovány.

A ještě malá poznámka. V knize zachytili fotografové Václav Jirásek a Zdeněk Sokol i blanenského občana v cyklu nazvaném „Bratrstvo“ . Jmenuje se Pavel Langr. Znáte ho jako vedoucího Kina Blansko.

Autorům Vladimíru Birgusovi a Janu Mlčochovi se podařilo originální, odvážné, zajímavé a fundované dílo, jež šíří renomé české fotografické tvorby. Potěšit z fotografií se můžete ve studovně a čítárně Městské knihovny Blansko.

Příspěvek byl publikován v rubrice Kniha na mém nočním stolku. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments