Regionální literatura Blanenska

Knížky slovem či obrazem popisující historii, vývoj a krásy regionu, mají významné místo ve fondech všech knihoven nejen u nás, ale také v zahraničí. Výrazným způsobem se v nich odráží vztahy autorů k určitému kraji, k jeho zvláštnostem společenským, kulturním, jazykovým, k jeho etnické i přírodní osobitosti.

Fond Městské knihovny Blansko nabízí studentům, badatelům a široké veřejnosti 1128 regionálních titulů. Hrají významnou a nezastupitelnou roli při dokumentování společenského vývoje Blanenska.

Nejstarší knihou o Blansku z fondu knihovny jsou Čechovy „Dějiny města Blanska“. Vyšla vlastním nákladem autora v roce povýšení Blanska na město (1905).

Benjamínkem regionálního fondu je půvabná, obsáhlejší publikace, mapující fotografiemi a textem historii a současnost Letovic. Světlo světa spatřila v závěru letošního roku a vydalo ji Město Letovice. Polovinu knihy tvoří text, který představuje starosty, významné rodáky a čestné občany, seznamuje s památkami města, představuje školství, průmysl, spolky. Fotografická část Bohumila Kociny přibližuje v druhé polovině knihy především vybavenost města a zve k návštěvě  jeho památek i atraktivit.

Kniha vyšla nákladem 800 kusů, má 115 stran a je vytištěna na kvalitním křídovém papíře.

Vypůjčit si ji můžete ve studovně a čítárně knihovny.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments