Slavík z Madridu

Matka operetní herečka, narozen v Košicích, dvojnásobný Zlatý slavík, král cyperský ve filmové Noci na Karlštejně, lamač srdcí… – a řadu dalších životních úspěchů i strastí se posluchači pátečního večera 15. 3. 2013 dozvěděli o skvělém českém zpěvákovi a herci Waldemaru Matuškovi.

Ikonou 60. – 70. let 20. století se stal se songem Suvenýr a další hity na sebe nenechaly dlouho čekat.

Slavík z Madridu Slavík z Madridu Slavík z Madridu Slavík z Madridu Slavík z Madridu Slavík z Madridu

Soustředili jsme se na jeho oblíbené country a rock´n´roll. Přes Růže z Texasu, To všechno vodnes čas, Jó, třešně zrály…

Připomněli jsme si jeho filmové role v ukázkách z muzikálu Noc na Karlštejně a z filmu Trhák a lehce jsme propluli lidovou tvorbou.

Ani Barborka, Veronika, Zuzana, Tereza nebo Kristýnka nebyly jeho ženami, jsou to jen jména slečen či žen z jeho písniček.

Poprvé byl ženatý s Jiřinou Šťástkovou, podruhé s herečkou Jitkou Zelenohorskou. Třiatřicet let trvalo manželství s Olgou Blechovou a s ní utekl „Tisíc mil před socialismem“.

V roce 1986 se nevrátil z koncertu v USA a zůstal trvale žít na Floridě v St. Petersburgu. Do Čech se po roce 1989 pravidelně vracel na koncerty.

S přibývajícími léty jeho návštěvy ubývaly. Zpěvák trpěl těžkým astmatem. V roce 2009 po zdravotních potížích lékaři zakázali jakékoli cestování a dne 30. června zemřel na zápal plic a následné selhání srdce. Dožil se 77 let. Místem jeho odpočinku se stal Vyšehradský hřbitov.

Besedu jsme ukončili symbolicky písní Sbohem, lásko a Slavíci z Madridu.

Ve fondu hudebního oddělení Městské knihovny Blansko jsou k vypůjčení zpěvákova CD: Síň slávy (2CD), Co neodnesl čas, Lidové písně z celého světa, Waldemar Matuška, Noc na Karlštejně; LP desky: Co děláš, to dělej rád, Jo Ho Ho, Kluci do nepohody (K. T. O), Láska nebeská, Suvenýr, Waldemar, Waldemar Matuška; knihy: To všecko vodnes čas, Svět má 24 hodiny, Tisíc mil, těch tisíc mil…

Další hudební beseda Lady Soul Aretha Franklin z projektu Cesty za poznáním se připravuje na úterý 23. dubna 2013 v 17, 00 hodin v hudebním oddělení knihovny.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Hudební oddělení. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments