Zapomenutý génius

Mrazivého dne 6. prosince roku 1966 se poprvé na rádiové stanici Praha vysílal pořad Nealkoholická vinárna U Pavouka. Byl to fingovaný „přímý přenos“ z podniku, který nikdy neexistoval. Hlavními redaktory byli pánové Jiří Šebánek a Zdeněk Svěrák. O několik dnů později se zde zrodil největší český génius Jára Cimrman. Ukázky z jeho her objevil v obci Liptákov dr. Hedvábný (Karel Velebný) v bedně, kterou nechal otevřít pyrotechnikem Šťáhlavským. Ten ji ale otevřel tak nešťastně, že po výbuchu zůstaly jen fragmenty a trio Šebánek, Svěrák a Smoljak se je snažili zrekonstruovat. Na základě výsledků jejich snažení vzniká Divadlo Járy Cimrmana.

Hudební oddělení Městské knihovny Blansko vás zve na poslechový pořad z cyklu „Cesty za poznáním“. První letošní akce proběhne ve stylu semináře z divadla Járy Cimrmana s poslechem mluveného slova.

Jeho veškeré snažení proslavit se bylo marné ve všech oborech, kterými se zabýval. Snad jen jeho dramatická tvorba je dnes známá, ale kolik z nás zná Járovu Jednoaktovou operu? Víte, že svůj hudební talent projevil již v kočárku na zadním dvorku Vídeňské operetní scény?

Přijďte si poslechnout hudební tvorbu tohoto velikána.

Pořad se koná v úterý 26. 2. 2013 v 17 hodin v hudebním oddělení blanenské knihovny.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Hudební oddělení, Kalendář. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments