Nejžádanější tituly v Městské knihovně Blansko v roce 2012

Stalo se již běžným územ konstatování, že v dnešním světě hraje stále významnější roli výpočetní technika, a to nejen jako prostředek komunikace. Ve stále větší míře ji využívá i Městská knihovna Blansko. Za podpory IT technologií jsou schopni blanenští knihovníci poskytovat rychlejší a kvalitnější služby kmenovým čtenářům i nahodilým návštěvníkům.

Dlouhodobě využívaný specializovaný knihovní systém Clavius umožňuje zveřejnit zajímavé informace o nejžádanějších a nejčastěji půjčovaných titulech v blanenské knihovně během roku 2012.

V hudebním oddělení mezi periodiky zaujaly přední příčky časopisy Muzikus, Rock&Pop a Harmonie. Nejposlouchanějším zvukovým nosičem bylo CD Jiřího Pavlici a Hradišťanu Studánko, rubínko, v těsném závěsu následovalo dětské CD Majdy a Františka Písničky z kouzelné školky a třetí příčku obsadila Aretha Franklin se svým The Great American Songbook.

U dětských čtenářů se stálé popularitě těší kreslené komiksy. Na prvním místě byl v počtu výpůjček Čtyřlístek, druhý Kačer Donald a třetí Tom a Jerry Super.

V segmentu knižních publikací zvítězil Harry Potter a Kámen mudrců (1. díl) J. K. Rowlingové. Za ním následovalo Tajemství růžového pokémona a Cesta na Pomerančové ostrovy od Tracey Westové.

Mezi dospělými vládly knihy od Simony Monyové Dvacet deka lásky a Hříšný kanec. Překvapivě své zastoupení zde měl i „klasik“ Moliere se svým Tartuffem.

Celkově lze konstatovat, že dospělí čtenáři upřednostňovali českou literaturu, zatímco mladší se více zajímali o zahraniční tvorbu.

V čítárně a studovně uživatelé nejraději listovali časopisy Květy, Vlasta a Story.

Bohatý a dlouhodobě systematicky doplňovaný fond regionální literatury vykázal jako nejpůjčovanější publikaci Čtení o Blansku Vladimíra Poláka.

Cizojazyčné oddělení ovládlo trio Georg Orwell s Farmou zvířat (v anglickém originále), Franz Kafka s Proměnou (v německé jazykové mutaci) a Ernest Hemingway se Starcem a moře (v anglickém originále).

Výše uvedené údaje jsou pro všechny pracovníky knihovny závazkem a výzvou pro nadcházející léta.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jana L.
Jana L.
11 let před

Clavius. Dva autoři dvou divadelních her v jedné knize mu dávají zabrat.
William Shakespeare – Romeo a Julie; Moliére – Tartuffe
http://mk.blansko.cz/l.dll?cll~43356&TL=NLWW

Pavel Přikryl
Pavel Přikryl
Reply to  Jana L.
11 let před

Chyba!
Omluva!
P. P.