Dobrodružství s knihovnou 2024

Těšíte se na prázdniny? Určitě ne tolik jako naši knihovníci dychtící už po čtvrtém knihovnickém dobrodružství! Vloni jsme jich kvůli revizi moc nestihli, ale letos se vydáme na 4 výlety.

V červenci se necháme autobusem vyvézt na Hořický kopec. Odtud budeme pokračovat po Lipůvecké lesnické naučné stezce. Na trase je rozmístěno 9 naučných tabulí, zaměřených na les a jeho obyvatele. To bude naše téma až k rozcestí Pod Kotlankou. Tam nastoupíme na modrou turistickou značku vedoucí k Milonickému vodopádu. Výprava se koná se 18. července a ujdeme skoro 10 kilometrů.

OBSAZENO. První srpnový výšlap začne v Babicích nad Svitavou. Údolím kolem trati se přiblížíme k Adamovu, zdoláme kopec a dostaneme se tak ke studánce Ptačí svatyně. Žlutá značka nás zavede až k další studánce U Psa. Pak nás jen pár kroků dělí od adamovského Pohádkového lesoparku, jehož součástí je také jezírko s mokřadem, geopark i naučná stezka. Za adamovskými studánkami vyrazíme 15. srpna a v nohách budeme mít 6 kilometrů.

O týden později se podíváme do Petrovic. Prozkoumáme život včel, včelařství i včelařské muzeum. Naučná stezka nás provede kolem vyhořelého větrného mlýna, přes venkovní posilovnu a hřiště až k rozhledně na Veselici. Prosluněná vycházka se doufejme obejde bez žihadel 22. srpna a čeká nás pohodových 8 kilometrů.

OBSAZENO. Poslední putování bude za Perlou Moravy – do Křtin. Tuto lokalitu jsme již navštívili v prvním ročníku našich dobrodružství, ale tentokrát se vypravíme od Křtinského arboreta po Sluneční stezce vedoucí lesem Školního lesního podniku Křtiny. Budeme hledat planety Sluneční soustavy a povíme si dramatický příběh, který se skutečně stal u nedalekých rybníků. Návštěva barokního chrámu a Retro muzea nesmí chybět! Do Křtin pojedeme 29. srpna a trasa čítá 6 kilometrů.

Každý z výletů je připravován tak, aby náklady pro účastníky byly co nejnižší, s aktivní náplní a poznáváním našeho okolí. Vždy si připravíme nějaké čtení pověstí nebo zajímavostí o navštíveném místě. V cíli si získané vědomosti zopakujeme jednoduchým pracovním listem. V případě, že nesvačíme na každém kilometru (což by děti velmi ocenily) a vyjde chvíle času, hrajeme s dětmi jednoduché veselé hry. Stává se, že účastníci se znají a domluví se společně, jindy se náhodou potkají spolužáci, ale někdy se úplně neznámá parta sehraje tak dokonale, že po návratu málem píší společný komiks! Občas se vrátíme s odřenými koleny, ale to k dobrodružným cestám přece patří, vždyť trasy někdy dosáhnou až 10 kilometrů!

Pro rok 2024 tedy vyhlašujeme 4 výlety pro děti od 6 let.
Přihlášky budou k dispozici od 3. června na dětském oddělení nebo zde ke stažení.

Doplňující informace:
• příchod dětí do knihovny 7.00–8.00,
• po 8. hodině opouštíme knihovnu,
• jedeme linkovým autobusem nebo vlakem, děti si dopravu hradí samy,
• omezený počet 15 dětí, doprovod 2 knihovnice,
• s sebou jídlo a pití na celý den, kapesné (doprava, suvenýry, občerstvení),
• návrat do Blanska do 15. hodiny, vracíme se do knihovny,
• vyzvedávání dětí z knihovny 15.00–16.00, případně se souhlasem rodičů samostatný odchod.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Plchová
Anna Plchová
1 měsíc před

Dobrý den,
je prosím věk 6 let vyžadovanou podmínkou pro možnou účast dítěte nebo se jedná spíše o doporučení, pro jaký věk jsou výlety vhodné? Bylo by možné přihlásit pětiletého předškoláka? Nebo může se zúčastnit mladší dítě s dospělým doprovodem?
Předem moc děkuji za odpověď.
S přáním pěkného dne
Anna Plchová

Marie Skoupá
Marie Skoupá
Reply to  Anna Plchová
28 dní před

Dobrý den, ano – výlety jsou určené dětem od 6 let bez rodičů.
Vzhledem k věku musíme brát odhled na celou skupinu, kterou čítá celkem 15 dětí.
Děkuji za pochopení.