Průběh literárně-výtvarné soutěže k výročí narození J. Seiferta

Naše literárně-výtvarná soutěž je nyní ve své polovině a tak se domnívám, že by bylo na místě ji maličko již nyní zhodnotit.

Soutěž byla nabídnuta knihovnám a školám v Blansku a blanenskému regionu, v současné době bylo již odevzdáno necelých 30 prací jak literárních, tak výtvarných. Některé děti se této soutěže zhostily velmi kreativně – například vytvořily komiksové knihy.

Paralelně se soutěží, která probíhá na některých ZŠ a knihovnách regionu, běží i komponovaný literární pořad. V rámci jedné hodiny, kterou rádi pojímáme jako malé poetické zastavení nad verši Jaroslava Seiferta, proběhlo setkání s dětmi a mládeží buď v prostorách výstavní síně blanenské knihovny, obecní knihovny nebo školní třídě.

Děti na naše vystoupení reagují velmi hezky, aktivně se účastní přednesem či přečtením Seifertových básní. Mými spolupracovníky v těchto pořadech jsou paní Ing. Pavlína Zaoralová, která se mnou byla v knihovně v Černé Hoře, v ostatních je to pak kolega z blanenské knihovny, pan Pavel Svoboda.

Snažíme se osobnost básníka Jaroslava Seiferta přiblížit z pohledu obyčejného člověka, který jako většina z nás měl své sny a touhy, byl nejen významným literátem, ale také tatínkem a posléze i dědečkem. V další etapě jeho života se pak zabýváme aktem převzetí Nobelovy ceny, v hodině setkání zazní zhruba 8 básní z básnických sbírek Maminka, Šel malíř chudě do světa a Chlapec a hvězdy.

Za období 10. 3. – 18. 4. jsme navštívili 5 obecních knihoven, 4 základní školy, SOU Metra Blansko, v nejbližších dnech se chystáme s pořadem na Gymnázium a Soukromou SŠ Gastro v Blansku a na ZŠ v Rudici. Celkem jsme s tímto pořadem vystoupili před 400 dětmi.

Jsme velice rádi, že se dětem, mládeži i knihovníkům a pedagogům líbí. Za všechny příznivé ohlasy bychom rádi zveřejnili ocenění z bořitovské obecní knihovny a základní školy.

Pro dokreslení milé atmosféry zde přikládáme pár fotografií.

Děkujeme za spolupráci a těšíme se na další setkání nejen na tomto projektu, ale i na jiných, které naše knihovna připravuje pro své čtenáře a uživatele.

Uzávěrka soutěže bude koncem měsíce května, zatím zbývá čas i na přihlášení se do ní.

Propozice jsou na stránkách knihovny: www.knihovnablansko.cz

Kontakt pro dotazy nebo přihlášení: Mgr. Jana Trubáková, regionální oddělení MěK Blansko, trubakova@mk.blansko.cz, tel. č. 516 775 950

Těšíme se na setkání s Vámi jak na našem poetickém zastavení uprostřed všedního dne, tak v soutěžním klání.

Přečtěte si s námi děkovný dopis, který jsme dostali z bořitovské knihovny. Autorkou je místní knihovnice, paní Olga Odehnalová. Pozn.: Abyste text mohli přečíst, je nutné si jej uložit do Vašeho počítače! (pravé tlačítko myši – „Uložit obrázek/cíl jako“)

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Mezičas soutěže, Regionální oddělení. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments