„Šťastná to žena!“

Božena Němcová, vlastním jménem Barbora Panklová, se narodila pravděpodobně 4. 2. 1820. Tímto jistě všem známým češtinářským obratem začínala hudební beseda právě na téma velké české spisovatelky – Boženy Němcové. Byla připravena Městskou knihovnou Blansko, opět ryze cíleně, pro blanenskou sjednocenou organizaci nevidomých a slabozrakých (SONS).

Dne 4. března 2014 se již téměř tradiční dvacítka posluchačů dostavila do hudebního oddělení knihovny, aby si vyslechla nejen stručný životopis Němcové, ale také výběr z její korespondence s manželem Josefem Němcem a vydavateli jejích sbírek. V neposlední řadě byly pouštěny audio ukázky z děl Boženy Němcové – kromě klasické Babičky si dámy a pánové v nejlepších letech s úsměvem poslechli pohádky. Zjistili, že ty, které si mysleli, že neznají, vlastně znají (byť například z hudební produkce českých zpěváků) a pobavili se nad uměleckým čteným přednesem, např. Petra Nárožného v pohádce O Palečkovi.

Z poněkud vážnějšího tématu se v první aprílové úterý přeneseme na prkna, která znamenají svět.

1. dubna 2014 nás čeká putování tvorbou slavné české dvojice, jež výrazně ovlivnila hudbu a divadlo 60. let 20. století. Touto dvojicí nemůže být nikdo jiný než Jiří Suchý a Jiří Šlitr.

Hudební pořad pro SONS Blansko Hudební pořad pro SONS Blansko P12404Hudební pořad pro SONS Blansko0 Hudební pořad pro SONS Blansko

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments