Nobelovu cenu za literaturu získala kanadská spisovatelka Munroová

A. MunroováLetošní Nobelovu cenu za literaturu získala kanadská spisovatelka Alice Munroová. Prestižní ocenění je důstojnou tečkou za její kariérou. Letos v létě totiž dvaaosmdesátiletá autorka oznámila, že odchází do důchodu.

Alice Munroová se narodila v roce 1931 v kanadské provincii Ontario, kde se odehrává i většina jejích povídek. Zabývá se zejména osudy žen napříč postavením, národností i dějinami. Nahlíží hluboko do jejich duší, líčí zcela běžné a každodenní osudy, ale s nebývalým citem pro hmatatelnou živost.

Alice Munroová je teprve třináctou ženou, která získala Nobelovu cenu za literaturu.

Munroová začala psát už v šedesátých letech a proslula zejména překvapivě pointovanými povídkami. Má na svém kontě i další ceny, získala americkou verzi Man Bookerovy ceny za rok 2009, třikrát dostala i nejprestižnější kanadskou literární cenu – poprvé už v roce 1968, pak o deset let později a také v roce 1986.

K českým čtenářům se dostalo její dílo v roce 2003, kdy Munroové vyšla první sbírka povídek nazvaná Už dávno ti chci něco říct. V roce 2009 vydala v Česku další sbírku Přítel, nepřítel, ctitel, milenec manžel. O dva roky později potom Útěk a letos na jaře vyšel soubor Příliš mnoho štěstí.

Všechny tyto knihy jsou ve fondu Městské knihovny Blansko, která se nepřímo připojuje k četným gratulantům.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments