Cesty za poznáním – Zapomenutý génius Jára Cimrman

Ode dne, kdy se při rádiovém vysílání ve fiktivní Vinárně U Pavouka zrodil největší český génius Jára Cimrman – nepochopený dramatik a neuznalý vynálezce, nás baví páni Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak „sbíráním fragmentů“ z Cimrmanova díla.

Fiktivní postava českého všeznalce získala v celonárodní anketě Největší Čech neočekávaně rekordní počet hlasů. Obdržel bohužel jen čestnou cenu.

V úterý 26. 2. 2013 jsme se sešli v hudebním oddělení Městské knihovny Blansko a vydali se po stopách nejen hudební tvorby tohoto velikána. Reprodukované ukázky z divadelního představení „Cimrman v Říši hudby“ prozradily, jak byl objeven Járův muzikantský talent, a otevřely bránu do jeho tvorby symfonické. Následovaly ukázky z CD „Posel světla a další Cimrmanovské texty, na něž se nedostalo“, které obsahuje krátké vtipné úryvky z tradičních seminářů před představením.

S příjemným večerem, plným zábavy a smíchu, jsme se rozloučili v pohodové náladě.

Z fondu hudebního oddělení Městské knihovny v Blansku je možnost vypůjčit si tyto tituly: Vinárna U pavouka, Posel světla a další Cimrmanovské texty, na něž se nedostalo, Zapomenuté věci zapomenutého génia, Cimrmánoce a záznamy divadelních her průřezem od Aktu až po České Nebe.

Příští pořad z projektu Cesty za poznáním se uskuteční v pátek 15. 3. 2013 a v hlavní roli se představí “Waldemar Matuška – Slavík z Texasu“.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Hudební oddělení. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments