Jak bylo na Večeru pod lampou…

Jak připomenout narozeniny básníka? Navíc slavného českého básníka K. H. Máchy? V Blansku jsme jeho výročí – 15. 11. – slavili zastavením v čase a verši. Akce nazvaná Večer pod lampou patřila do jedné z mnoha v rámci 14. ročníku celostátního festivalu Den poezie 2012.

Na naši výzvu se přihlásilo celkem deset amatérských básníků Blanska nebo Blanenska. Ve čtvrtečním podvečeru se nakonec svými básnickými díly prezentovalo osm z nich. Byli to – p. Ing. Kocman, Luboš Ondroušek, Zdeněk Železný, Jana Špačková, Václav Navrátil, Jana Trubáková, Alena Baďurová a Květoslava Pokorná. Kulturního programu v tomto svátečním večeru se ujala Eva Libichová, jejíž hra na kytaru je opravdovým hudebním zážitkem.

Tématem veršů byla především LÁSKA. Jako nit se vinula od jednoho ke druhému. Láska k partnerovi, láska k matce, láska ke krajině, láska jako cit bez konkrétního určení, láska ve světě sci-fi. Prostě – bez lásky není nic.

Organizátoři festivalu Den poezie 2012 doporučili jako ústřední motiv slovo PŘE – STUP. Toto lze chápat v širších rovinách. Třeba jako přestup v myšlení, v utřídění svých životních hodnot, v přístupu k životu i k sobě samým. V našem přetechnizovaném světě učinit přestup i do jiných rovin a poloh, které nám nabízí právě poezie, literatura, umění.

Nálada poetického večera byla velmi příjemná. Věřím, že toto první setkání bylo počáteční vlaštovkou dalších poetických nebo literárních večerů v Blansku.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments