Hliník a kam s ním?

V pondělním podvečeru 23. 4. 2012 jsme o sběru hliníku, a nejen o něm, besedovali s odborníky, a to s Bc. Monikou Vokálovou (Ekologická poradna Veronica Brno), Ing. Luďkem Šeptunem (REMET Brno) a Mgr. Gabrielou Vašíkovou (ZŠ TGM Blansko).

Paní Mgr. Vašíková seznámila s historií a průběhem sběru hliníkových odpadů (plechovky, víčka od jogurtů atd.) na ZŠ TGM v Blansku. Výtěžek je věnován na charitativní účely, což je vlastně další přidaná hodnota celého snažení. Kromě dětí se do akce HLINÍK zapojily i celé rodiny. ZŠ TGM Blansko je jedinou základní školou v našem městě, která takto hliníkové odpady třídí a sbírá.

Stejně jako ve zmiňované škole, tak i v přízemí Městské knihovny Blansko je umístěna nádoba na hliníkový odpad a návštěvníci knihovny se rovněž na třídění podílejí.

Firma REMET Brno je jednak sběrným místem, ale také hliníkové odpady přetavuje do podoby šestikilogramových ingotů, které pak putují k dalšímu využití. K vidění bylo jednak video celé zpracovatelské linky a také fyzické vzorky hliníkových polotovarů.

Paní Bc. Vokálová nám názorně představila koloběh „putování“ hliníku z bauxitové rudy do konečné podoby výrobku (většinou jednorázové spotřeby), např. víčka od jogurtu. Na rozdíl od jiných kovů je hliník mnohokrát recyklovatelný, aniž by ztratil na své jakosti.

Proto je důležité věnovat se v našem všedním životě i takovým „maličkostem“, jako je sběr jogurtových víček, plat od léků atd. I tímto chráníme životní prostředí, ve kterém nakonec všichni žijeme.

Nabízíme pár čísel ze ZŠ TGM Blansko. Sběr zahájen v průběhu roku 2005.

Spolupráce s firmou REMET:

2009 za 1692,-Kč …………………to je 63 kg

2010 za 3106,-Kč………….……to je 115 kg

2011 za 7361,-Kč……………….to je 272 kg

Výkup:

Plechovky……………..……..27 Kč

Kusovky, kastroly……………31 Kč

Ostatní….…………….………19 Kč

 

Foto k článku: Ladislav Král

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments