H+Z – jak jsme cestovali

Čtenářský projekt pro děti a mládež o cestování a cestovatelích Ing. Jiřím Hanzelkovi a Ing. Miroslavu Zikmundovi, ale také o automobilu Tatra T87, „H + Z → výpravy za snem“, je u svého konce. A já zde podotýkám, škoda.

Když jsme jej v říjnu 2011 v Jedovnicích zahájili, netušili jsme, jak rychle nám zimní období s cestováním s mapou a knihami po našem regionu uteče. Jako voda ve Svitavě…

V období října 2011 až března 2012 jsem s kolegy Helenou Jalovou, Pavlem Svobodou anebo Mgr. Ivo Máčelem navštívila celkem 11 knihoven a škol.

Kromě besed o cestování jsme dětem nabídli také možnost zahrát si deskové hry s podtitulem Den s Afrikou. Tyto deskové hry máme zapůjčené z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Hráli jsme si v Bořitově, Černé Hoře a Němčicích. Ráda bych zde s potěšením konstatovala, že některé paní učitelky a děti se dokonale do cestovatelské nálady stylizovaly, například oblečením, maskami, pomalovanými obličeji po vzoru domorodců, plyšovými dravými zvířat apod. V Černé Hoře nám dokonce zazpívali autorskou písničku na téma Afrika. Prostě paráda.

Vidělo, slyšelo a hrálo si s námi celkem 502 posluchačů, účastníků besed a deskových her. A to v Blansku, Bořitově, Černé Hoře, Drnovicích, Jedovnicích, Lysicích, Němčicích, Rájci-Jestřebí. Do Vysočan se chystáme s besedou ještě koncem března.

V současné době máme u nás na regionálním oddělení odevzdány práce dětí, které se projektu aktivně zúčastnily a v termínu odevzdaly práce různých forem, např. výtvarné, hudební, prostorové.

Výstava toho, co děti vytvořily v průběhu našeho projektu, bude v nejbližších dnech k vidění v knihovně městyse Černá Hora do 16. dubna 2012.

Slavnostní ukončení celého cestovatelského klání s ukázkami šikovnosti a tvořivosti dětí proběhne v pátek 20. dubna 2012 v prostorách Městské knihovny Blansko od 18 hodin.

Za týden, v pátek 27. dubna 2012, pak část dětí s pedagogickým doprovodem pojede do Zlína za panem Ing. Zikmundem a také do ZOO v Lešné. Zde v prostředí exotických zvířat naše cestování za dobrodružstvím zakončíme.

A tak závěrem – ráda vás jménem svým i mých spolucestovatelů, v čase i po mapě, srdečně zvu jak do Černé Hory, tak na slavnostní ukončení 20. dubna u nás v Blansku.

Všem zúčastněným knihovnám i školám v regionu Blansko a také v městě Blansku děkuji za přízeň, podporu a těším se na setkání u některého z příštích projektů knihovny.

Naše děti mají úžasnou fantazii, kterou je nutné podporovat a inspirovat novými podněty. Protože lidský život je dlouhým během za malými i velkými sny a tužbami. Důležitá je přítomnost, ale měli bychom znát i naši minulost a vzít si z ní to nejlepší, poučit se z ní.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, H+Z start. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments