Zajímavá čísla z Městské knihovny Blansko

Využívat výpočetní techniku k práci i zábavě patří dnes k naprostým samozřejmostem. Ne jinak je tomu i v případě Městské knihovny Blansko, která již několik let úspěšně pracuje se speciální knihovnickým programem CLAVIUS.

Počátek nového roku vybízí využít jej k získání zajímavých informací, jež vypovídají o tom, které tituly patřily mezi více než třemi tisíci aktivních čtenářů v roce 2011 k nejoblíbenějším.

Čelo pomyslného výpůjčního peletonu bylo v hudebním oddělení knihovny velmi vyrovnané.

První pořadí zaujala v podstatě se stejným počtem výpůjček následující CD: Dělání aneb Princové jsou na draka (písničky z pohádky), Blázen tančí dál Pavlíny Jíšové a Pohádky s Vlastimilem (známé pohádky vypráví Vlastimil Brodský).

Dětští čtenáři si nejčastěji půjčovali kreslené komixy. S obrovským náskokem v tomto segmentu stejně jako loni zvítězil popularitu neztrácející Čtyřlístek. S výrazným odstupem za ním se umístil Kačer Donald. Třetí místo oponoval Tom a Jerry Super. Co se týká vlastních knižních publikací, první dvě místa opětovně (v porovnání s rokem 2011) zaujala Joanne Rowlingová se svojí potterovskou ságou v pořadí 7. díl (Harry Potter a relikvie smrti) a 6. díl (Harry Potter a princ dvojí krve). V těsném závěsu uhájil třetí místo Malý princ Antoina de Saint – Exupéryho, čímž obhájil stejnou pozici jako loni.

V dospělém oddělení dominoval titul, který patří mezi klasiky v rámci povinné školní četby. Jedná se o světoznámou novelu Ernesta Hemingwaye Stařec a moře. Dále se nejvíce četly dvě knihy tragicky zemřelé brněnské spisovatelky Simony Monyové, a to Manželky na odpis a Hříšný kanec.

Permanentně vytížená studovna a čítárna nejčastěji uspokojovala svoje návštěvníky časopisy Květy, Reflex a Vlasta.

Z cizojazyčného oddělení si čtenáři nejčastěji odnášeli tituly Cvičebnice německé gramatiky, Odmaturuj z anglického jazyka a Jak komunikovat německy.

Stranou nezůstávaly ani zástupci regionální literatury. Blansko – brána Moravského krasu, Čtení o Blansku a Dějiny města Blanska do roku 1848 ovládly v uvedeném pořadí tento segment knižního fondu Městské knihovny Blansko.

Zajímavá čísla z roku 2011 především zavazují všechny pracovníky knihovny i pro léta následující.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments