Kudy z nudy aneb do výstavní síně blanenské knihovny

12. února 1999 byla otevřena blanenská městská knihovna. Současně tak byl dán impuls v nové výstavní síni představovat díla umělců, kteří jsou blízcí našemu regionu. Za téměř dvanáct let jejího provozu bylo zrealizováno přes 135 výstav pro veřejnost. Malá, útulná a příjemná výstavní místnost otevírá široké spektrum prvotním prezentacím začínajících umělců. Nepolemizujeme o tom, zda jde o umění v pravém slova smyslu, ani nemáme za cíl toto umění rozebírat. Snahou je podat základní informace o práci, myšlení a některých specifických aspektech tvorby výtvarníků i fotografů.

I. SALON VÝTVARNÍKŮ BLANSKA /foto S. Mrázek/

V prestižních galeriích zatím nevystavují, ale prvotní krůčky hledají u nás. Představili jsme veřejnosti několik (dnes již regionálně známých) výtvarníků a fotografů:

Zitu Gloserovu, Dominiku Sirnou, Romana Kopeckého, Antonína Juračku, Drahoslava Macka, Barboru Pokornou, Pavla Zouhara a další.

V roce 2007 byl založen Salon blanenských fotografů a k němu se v roce 2010 přidal Salon výtvarníků Blanska. „Salony“ dávají možnost předvést fotografům nové „úlovky“ a výtvarníkům nová díla.

Každý měsíc probíhá autorská výstava , obohacená při vernisáži kulturním programem místních profesionálních i neprofesionálních koncertních umělců. Do výstavní síně knihovny si za dobu jejího trvání našla cestu nejen řada stálých obdivovatelů, ale i spousta laiků, přátel vystavujících a jejich rodinných příslušníků, kteří by jinak do podobných prostor těžko zabloudili.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments