Už jsem čtenář – knížka pro prvňáčka

Čtenářem se nikdo nestane, ke čtení je třeba děti přivést. A kdy je nejlepší s tím začít? Už od nejútlejšího věku vlastním příkladem a předčítáním v rodině můžete dětem připravit snadnější cestu nejen ke čtení, ale ke vzdělávání vůbec. Proto knihovna spolupracuje s mateřskými školami a Klubem Ratolest, aby do knihovny děti s rodiči přivedla.

S nástupem do školy už kouzlo čtení poznávají děti samy, s tím jak se v tomto umění zdokonalují. A jejich snahu chceme podpořit nejrůznějšími formami. Rádi jsme se zapojili, letos už potřetí, do projektu Ústavu pro informace a vzdělávání UŽ JSEM ČTENÁŘ – KNÍŽKA PRO PRVŇÁČKA, který tato instituce připravuje v rámci programu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Podporujeme čtenářskou gramotnost.

I žáčci z prvních tříd se zúčastňují školních kol recitační soutěže, aby ti nejlepší mohli v knihovně vystoupit na přehlídce žáků blanenských škol. Se svými třídami přicházejí pak prvňáčci do knihovny na zábavné dopoledne, kdy soutěží ve znalostech pohádek, zahrají loutkové divadlo a seznámí se s knížkami, které jsou pro ně vhodné. Řada z nich si odnáší také přihlášku a stává se čtenářem knihovny. Na konci školního roku budou v knihovně nejlepší čtenáři pasováni a za zvládnutí tohoto umění jim bude předána Knížka pro prvňáčka, původní česká novinka, kterou nelze jinak získat. Letos to bude knížka Daniely Krolupperové „Zmizelá škola“ s ilustracemi Evy Sýkorové – Pekárkové.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Dětské oddělení. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments