Projekty Městské knihovny Blansko

Městská knihovna Blansko realizuje v současné době pestrou škálu projektů, které jsou určeny široké veřejnosti z Blanska i nejbližšího okolí. V tomto chce pokračovat i nadále. Na následujících řádcích představuje akce, které budou zahájeny v září tohoto roku a ukončeny v červnu roku 2012. Potencionální zájemci se však mohou hlásit již nyní.

Na svůj druhý ročník se chystá projekt „Blanenská univerzita (nejen) pro seniory“ s atraktivním tématem Vybrané kapitoly z psychologie. Projekt tvoří cyklus čtrnácti přednášek, které z poloviny doplňuje i praktická část (př. druhé téma: Osobnost v psychologii – koncepce osobnosti, typy, rysy… , praktická část: Test osobnosti – jaký(á) jsem?). Lektorování se ujme Mgr. Veronika Fabušová. Přihlášky (společně s anotací projektu) jsou k dispozici ve studovně a čítárně Městské knihovny Blansko nebo na webu www.knihovnablansko.cz, v záložce Projekty. Administrativní poplatek činí 200,- Kč.

Podruhé proběhne také pozitivně přijímaný projekt „Zelená tužka“. Jedná se o kurz tvůrčího psaní pod vedením lektora Mgr. Petra Zavorala.

Přihlášky (společně s anotací projektu) jsou k dispozici ve studovně a čítárně Městské knihovny Blansko nebo na webu www.knihovnablansko.cz, rovněž v záložce Projekty. Administrativní poplatek činí 200,- Kč.

I nadále bude fungovat tradiční projekt „Nebojte se PC“. Přiměřenou formou seznamuje zájemce se základy práce s osobním počítačem prostřednictvím tří vyučovacích bloků, kdy každý blok trvá tři vyučovací hodiny. Lektorem je pan Michal Bronec.

Přihlášky jsou k dispozici ve studovně a čítárně Městské knihovny Blansko nebo na webu www.knihovnablansko.cz (Projekty). Administrativní poplatek činí 300,- Kč.

Pokračování se dočká i projekt „KráLiK aneb Krásná Literatura Kraje“. Jedná se o neformální, technicky i ekonomicky nenáročnou edici Městské knihovny Blansko, která se zaměřuje na vydávání publikací krásné literatury (a nejen jí). V roce 2010 vyšly v této edici dvě knížky, stejný počet se chystá i pro tento rok.

Literární a výtvarná soutěž k 110. výročí narození Jaroslava Seiferta aneb Chlapec a hvězdy“ – takový název má mnohovrstevnatý projekt , který spatřil světlo světa na půdě regionálního oddělení blanenské knihovny. V současné době je v plném proudu. Pracovníci knihovny počítají, že i tohle jejich dítě bude mít v příštím roce sourozence v podobě druhého ročníku, byť pochopitelně s odkazem k jinému významnému literátovi.

Bližší informace o „seifertovské soutěži“ jsou k dispozici na webových stránkách knihovny www.knihovnablansko.cz.

Zájemce o toulky po vlastech českých a moravských si klade za cíl uspokojit projekt „Poznejme s knihovnou…“. Premiérově zve již 4. 6. 2011 na výlet s překvapením do jarní Třebíče a okolí.

Přihlášky jsou k dispozici ve studovně a čítárně i v hudebním oddělení Městské knihovny Blansko u paní Evy Šebkové nebo v hudebním oddělení knihovny u paní Heleny Juříkové do 20. 5. 2011. K dispozici je i web www.knihovnablansko.cz s podrobnými informacemi. Administrativní poplatek činí 200,- Kč.

Výše uvedené řádky vypovídají o tom, že Městská knihovna Blansko nerealizuje pouze základní náplň své činnosti, jež vychází z knihovnického zákona, tedy že, jednoduše řečeno, zprostředkovává poskytování informací zájemcům ze strany široké veřejnosti. Městská knihovna Blansko se zabývá i bohatou „nadstavbou“, jejíž jednou částí jsou výše uváděné projekty.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments