Knihy v policích studovny a čítárny

Jsou dary, které se neodmítají. Takový vzácný, starý dar přijala v minulých dnech do fondu blanenská knihovna. Jde o pětidílný svazek Dějiny umění autora Elie Faurea. Faure (1873 – 1937) promoval jako lékař v Paříži, ale na přelomu století začal psát o umění do pařížských časopisů, včetně L´ Aurore, a v období let 1909 – 1927 vydal pět dílů Dějin umění (UMĚNÍ STAROVĚKÉ, UMĚNÍ STŘEDOVĚKÉ, UMĚNÍ RENESANČNÍ, UMĚNÍ NOVOVĚKÉ A DUCH TVARŮ).
Nechci psát o obsahu, kdy je na autorovi pozoruhodné jeho úsilí sladit dva zájmy : vědu a umění, ale o knize, jejím krásném tisku a fortelu tiskařů. Dějiny umění vydalo AVENTINUM v nakladatelství O. Štrocha – Mariena v překladu Dr. O. T. Kuntovského v roce 1927. Jednotlivé díly jsou tištěné na kvalitním voskovém papíře vysoké gramáže. Překrásné fotografické (černobílé) materiály zapůjčila pro tisk firma Giraudon Paříž, která propůjčila i reprodukční právo. Je samozřejmostí, že každý díl prošel korekturou a je doplněn chronologickým přehledem, kdy jména malířů, sochařů, architektů a jiných výtvarných umělců jsou tištěna kurzivou, jména hlavních mistrů versálkami. V přehledech je zmínka pouze o památkách, které jsou zachovány až do současnosti. Výjimku tvoří pouze slavné zničené památky. Stranou kvality nezůstává ani vazba knih.


Je potěšením, radostí i malým uměleckým zážitkem v těchto pěti dílech zalistovat a podívat se například na fotografie řeckého, tureckého, japonského či indického umění.

Pro potěšení čtenářů a návštěvníků jsou knihy nachystány ve studovně a čítárně blanenské knihovny.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kniha na mém nočním stolku. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments